MiniCredit padomi naudas iekrāšanai un kredīta plānotai atgriešanai

Kategorija: Noderīgi
credit 5

Katrā saimniecībā rodas neparedzēti izdevumi, taču reizēm par neparedzētiem mēs saucam izdevumus, kurus vienkārši neesam ietvēruši savā ikmēneša plānotājā, bet patiesībā šie izdevumi atkārtojas noteiktā laika termiņā. Ko darīt šādā gadījumā?

Pirmkārt, ļoti ieteicams izvēlēties ērtāku veidu visas savas izejošās naudas plūsmas reģistrēšanai – mazs blociņš, elektronisks fails, mobilā telefona aplikācija.

Otrkārt, nevajadzētu reģistrēt izdevumus, kas ir niecīgi, sākumā vajag sākt ar lielākām izdevumu pozīciju grupām, apzināties un sakārtot lielākos ikmēneša izdevumus – kredīta maksājumi, dzīvokļā īre, apsaimniekošana, elektroenerģija, mobilais tālrunis, televīzija, internets, bērnudārzs, universitāte, katra ģimenes locekļa pusdienas vai rokas nauda mēnesī, apdrošināšana, degvielas izdevumi, sabiedriskā transporta biļetes.

Treškārt, izveidot sadaļu regulārie maksājumi un maksājumi, kas atkārtojas retāk kā vienreiz mēnesī, piemēram, nekustamā īpašuma vai automašīnas nodoklis, ieplānot mēnesi un reģistrēt aptuveno maksājuma summu. Sākotnēji var paredzēt, ņemot vērā pēdējo nomaksāto rēķinu, ko var prezicēt pēc jaunā rēķina saņemšanas vai citādas maksājamās summas aktualizācijas; maksājamo summu ir vienkārši noskaidrot, autorizējoties ar savas internetbankas autorizācijas rīkiem interneta vietnē www.latvija.lv (https://www.latvija.lv/lv/Epakalpojumi/EP57/Apraksts), dažas bankas piedāvā saviem klientiem šos datus iegūt klienta ternetbankā.

Ceturtkārt, sākt fiksēt visu rēķinu apmaksu, atzīmējot faktiski veikto summu un atzīmējot maksājuma datumu un kontu, no kura veikts maksājums (lai zinātu, kurš no laulātajiem maksāja, un lai vēlāk varētu ērti sameklēt maksājumu, ja rastos šāda nepieciešamība).

Piektkārt, izlemt, kādu summu mēnesī novirzīsiet iekrājuma izveidošanai, ļoti ērti uzkrājumu veidot krājkontā, kuru atver savā bankā, uz nelielu summu procentu ienākums ir niecīgs, bet komisijas maksa par steidzamu summas izmaksu no konta bieži vien attur no vēlmes novirzīt atlikto naudu nevajadzīgiem tēriņiem, bet naudas izņemšana ar iepriekšēju pieteikšanu ir jāgaida vienu nedēļu, ātri pārdomājot, saproti, ka pēc nedēļas šis jautājums vairs nebūs aktuāls. Kontu vēlams noslēpt no pirmās lapas skata, lai nav vizuāli pieejama informācija par uzkrāto naudu katru reizi ieejot internetbankā, pēc pāris mēnešiem var patīkami sevi pārsteigt, aplūkojot paslēpto uzkrājumu kontu.

Sestkārt, mēneša beigās no konta pārskata iegūt datus par naudas summu, kas ir iztērēta pārtikas veikalā, noteikti jāsaskaita, cik daudz mēnesī ģimenē tērē uzturam.

Jau pēc pirmā mēneša tēriņu reģistrācijas, var veikt nelielu analīzi var saprast, kura izdevumu pozīcija pārsniedz "akceptēto" summu, nepieciešamības gadījumā pievēršot uzmanību atsevišķas izdevumu pozīcijas detalizētai izpētei, piemēram, veikt analīzi, cik daudz pārtikas veikalā tika iztērēts saldumiem, saimniecības precēm, cigaretēm utt., iespējams, ir jāmaina iepirkumu uzvedība šai sadaļā..

Pēc gada jau būs vienkārši ne tikai veikt izdevumu pēckontroli, bet jau plānot izdevumus nākamajam periodam, ieskaitot, “neparedzētos” izdevumus, kas gada laikā parādījās kādā noteiktā mēnesī un patiesībā tos ir iespējams paredzēt arī nākamā gada attiecīgajā periodā.

Minētais apraksts ir sagatavots atbilstoši pieredzējušas mājsaimnieces personīgajai pieredzei, kura jau divdesmit gadus atbild par visiem mājsaimniecības norēķiniem, izdevumu analīze pēc šāda parauga tika uzsākta, lai ģimene veiksmīgi pārdzīvotu dažādus krīzes periodus, šī plāna ietvaros vairāki abu laulāto īstermiņa kredīti tika apvienoti vienā aizdevumā, refinansējot tos, ikmēneša maksājuma summa tika ieplānota ģimenes ikmēneša izdevumu budžetā, un saistības nodzēstas pirms termiņa no uzkrātiem naudas līdzekļiem.