Jā vai nē ātrajam kredītam

Kategorija: Pakalpojumi
credit 5

Kad un kādēļ ņemt ātro kredītu un kā atrisināt šo situāciju no MiniCredit pieredzes, kas ir veterāns ātro (īstermiņa) kredītu jomā, jo kredītus sniedz kopš 2009.gada beigām. Šai laikā ir uzkrāta pieredze par dažādiem gadījumiem, no kuriem ir redzams, ka daļa klientu īstermiņa kredītu pārvērš nebeidzamā nedzēšamā kredītlīnijā.

Īstermiņa kredīts ir paredzēts pēkšņas vajadzības īstenošanai, lai nosegtu naudas deficītu līdz pirmajai algai; atsevišķos gadījumos, ja ir radusies situācija, kuru nebija iespējams iepriekš paredzēt, īstermiņa kredītu var pagarināt, bet nav ieteicams pagarināt kredītu vairākkārt, tas beigsies ar situāciju, kad pagarināšana vairs nebūs iespējama.

Apskatīsim piemēru ar 100 EUR aizdevumu un maksājumiem, kas veicami īstermiņa kredīta gadījumā un neatjaunojamas kredītlīnijas gadījumā, ja kredītu lieto 6 mēnešus un tiek piemērota maksimālā ar likumu atļautā procentu likme.


Par  īstermiņa kredītu pirmajā mēnesī tiek aprēķināta komisija 8,80 EUR, par katru kredīta pagarinājuma nākamo mēnesi tiek aprēķināta komisija 6,00 EUR, sestā mēneša beigās kopējā maksājumu summa kopā ar kredīta atmaksas summu būs 138,80 EUR.

Par kredītu ar vienādu maksājumu mēnesī jāmaksā 21,37 EUR, maksājums satur procentu maksājumu un kredīta pamatsummas atmaksas daļu, sestā mēneša beigās kopējā maksājumu summa būs 128,23 EUR.

Neatjaunojamas kredītlīnijas gadījumā kredīta summa katru mēnesi samazinās, tādēļ procentu summa sešu mēnešu laikā ir par 10,56 EUR mazāka, kas ir 10,57% no kredīta summas.

Jau pirms otrās pagarināšanas reizes būtu ieteicams vienoties ar kreditoru par grozījumiem līgumā, pārvēršot to kredītlīnijas līgumā ar daļēju ikmēneša pamatsummas izmaksas grafiku, tad tiks sasniegti divi mērķi:

- veicot maksājumus atbilstoši maksājumu grafikam, kredīts beigās tiks nodzēsts;

- ar ikmēneša maksājumu tiek samazināts kredīta atlikums, savukārt procenti tiek aprēķināti par katru kredīta lietošanas dienu tikai no kredīta atlikuma, līdz ar to maksājamā procentu summa samazināsies (īstermiņa kredītā tiek maksāti tikai procenti un kredīta atlikums paliek nemainīgs).

Svarīgi atcerēties, ka atbilstoši spēkā esošajam likumam aizņēmējam ir tiesības atmaksāt kredītu pirms termiņa pilnībā vai daļēji, tādēļ ir vērts iemaksāt pirmstermiņa atmaksai jebkuru summu, ko var atļauties, pirms tam informējot kreditoru līgumā noteiktā kārtībā, jo ar šo dienu attiecīgi samazināsies procenti, kas maksājami par kredīta atlikumu; šādā gadījumā tiks sastādīts jauns kredīta atmaksas grafiks.