Uzmanību! Darbojas krāpnieki!

Kategorija: Noderīgi
credit 5

Cienītie Klienti, informējam Jūs par sūdzībām, ko šogad saņēmām saistībā ar krāpnieciskām darbībām ar norēķinu kontiem. Jauna krāpnieku tendence ir saziņas uzsākšana ar cietušo sociālajos tīklos cietušā paziņas vai radinieka vārdā, elektroniskā sūtījumā tiek lūgts aizdot nelielu naudas summu. Izpildot krāpnieku nosūtītajā ziņojumā ietvertās instrukcijas, cietušais pats sniedz krāpniekiem informāciju, kas ļauj piekļūt cietušā kontam. Citējot cietušā vārdus: “es skatījos uz kontu un varēju tikai novērot, kā konta atlikums samazinās, līdz konts bija tukšs”.

Lai neiekristu krāpnieku lamatās un pasargātu sevi no nepatikšanām, aicinām atcerēties par savu drošību. Daži padomi, kas varētu noderēt:

  • Ja paziņa vai radinieks lūdz Jums aizdot naudu, nosūtot lūgumu sociālajā tīklā, sazvaniet viņu uz Jums zināmo tālruņa numuru, aprunājieties un palūdziet apstiprināt lūgumu pa tālruni;
  • norēķiniem izmantojiet atsevišķu kontu un turiet tajā nelielu naudas summu, kas nepieciešama ikdienas tēriņiem un uzreiz veicamiem pārskaitījumiem, pārējo naudu turiet atsevišķā kontā; iekšbankas pārskaitījumi ir pieejami visu laiku, līdz ar to ārējiem maksājumiem un darījumiem izmantoto kontu varēsiet papildināt no “rezerves konta” jebkurā brīdī;
  • ja elektroniskā sūtījumā saņēmāt linku, pirms to nospiedāt, pārjautājiet sūtītājam, ko viņš Jums nosūtīja, no atbildes vai tās neesamības varēsiet saprast, vai sūtītājs varētu būt “robots”.

Pirms uzticaties elektroniskiem ziņojumiem, pārliecinieties par to, ka sūtītājs tiešām ir Jūsu paziņa vai radinieks, nevis kāds, kurš par tādu uzdodas.

Drošība lielā mērā ir mūsu pašu rokās.